Δαχτυλόκουκλες-Νανόχηνες!

Με τη βοήθεια των μικρών μας φίλων από το Νηπιαγωγείο Μάνταινας και την νηπιαγωγό Δώρα Σταύρου, κατασκευάσαμε δαχτυλόκουκλες-νανόχηνες στο πλαίσιο της υλοποίησης του περιβαλλοντικού μας προγράμματος “Βιστωνίδα: Αυτός ο γνωστός-άγνωστος παράδεισος” αλλά και της “συνεργασίας” μας με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη βοήθεια της οποίας “τρέχουμε” δράσεις σχετικές με την προστασία ενός σπάνιου αποδημητικού πτηνού, της νανόχηνας.

Παραλαβή υλικού της ActionAid!

Η φετινή εκστρατεία της Action Aid (Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την εκπαίδευση 2017) προωθεί έμπρακτα τον 4ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης: Ποιοτική εκπαίδευση για όλους. Φέτος η θεματική είναι αφιερωμένη στο δικαίωμα των παιδιών προσφύγων στην εκπαίδευση και η σχολική μας μονάδα συμμετέχει για 5η συνεχή χρονιά!

  • 16,1 εκατομμύρια πρόσφυγες στον κόσμο.
  • 6 εκατομμύρια είναι παιδιά σχολικής ηλικίας.
  • Από αυτά 3,7 εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε σχολείο.
  • Τα παιδιά πρόσφυγες είναι 5 φορές πιο πιθανό να μην πηγαίνουν σχολείο σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά.

Με τη φετινή εκστρατεία δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα παιδιά πρόσφυγες σε κάθε γωνιά του κόσμου και στέλνουμε μηνύματα αποδοχής και συνεργασίας γιατί η ποιοτική εκπαίδευση είναι δικαίωμα κάθε παιδιού!

Σήμερα παραλάβαμε το σχετικό εκπαιδευτικό υλικό και ξεκινάμε…. δράση!

Νανόχηνες σε πτήση (mobile)…

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού πργράμματός μας “Βιστωνίδα: Αυτός ο γνωστός-άγνωστος… παράδεισος” και με τη βοήθεια του υλικού της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας φτιάξαμε νανόχηνες σε πτήση, τις οποίες κρεμάσαμε ως mobile στο ταβάνι της αίθουσας του Τμήματος 1, περνώντας λαστιχάκια στο σώμα και τα φτερά τους.

 

Οι δύο αφίσες του περιβαλλοντικού μας προγράμματος…

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τις 2 αφίσες του περιβαλλοντικού μας προγράμματος “Βιστωνίδα: Aυτός ο γνωστός – άγνωστος… παράδεισος”.

Η κύρια αφίσα είναι έργο της μαθήτριας της ΣΤ’ τάξης Μπεϊζά, ενώ η δευτερεύουσα που αφορά την προστασία της νανόχηνας είναι ομαδικό έργο των παιδιών των Α’-Γ’-Δ’ τάξεων.

Κι ας μην ξεχνάμε:

“Τα πουλιά αποτελούν έναν από τους σημαντικότερους δείκτες της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος και δείκτες της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον. Η εξαφάνιση και η μείωση των πληθυσμών τους συνδέεται με απειλές που υποβαθμίζουν το φυσικό περιβάλλον. Η προσπάθεια για τη διατήρηση των πουλιών είναι και αγώνας για τη διατήρηση του περιβάλλοντος συνολικότερα. Γι? αυτό, ένας καλύτερος κόσμος για τα πουλιά, σημαίνει έναν καλύτερο κόσμο για όλους μας.

Στον αγώνα αυτό, η Ελλάδα είναι μια χώρα ιδιαίτερα σημαντική διεθνώς τόσο για τα επιδημητικά, όσο και για μεταναστευτικά είδη. Στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, με μια καταπληκτική ποικιλομορφία στο φυσικό περιβάλλον (ακτές, βουνά, δάση, λιβάδια, θίνες), η Ελλάδα κατέχει προνομιακή θέση για την επιβίωση εκατοντάδων ειδών.

Ως χερσόνησος, διευκολύνει το ταξίδι εκατομμυρίων πουλιών πάνω από τη Μεσόγειο, ενώ ως νότια χώρα της Ευρώπης, είναι ένα φιλόξενος τόπος για τα είδη του Βορρά που ωφελούνται από τον ήπιο χειμώνα της.”

Από www.ornithologiki.gr

Η Ιζαμπέλα και η Ρόζα απαντούν στις ερωτήσεις του Ροδοπελεκάνου και της Ασπρομέτωπης Χήνας!

Ο κύριος Ροδοπελεκάνος και η κυρία Ασπρομέτωπη Χήνα είναι “δημοσιογράφοι” και παίρνουν συνέντευξη από δύο νανόχηνες, την Ιζαμπέλα και τη Ρόζα.

Για να δούμε τι έχουν να … δηλώσουν οι δύο νανόχηνες:

 

Μικρές νανόχηνες…

Στο πλαίσιο του περιβαλλοντικού πργράμματός μας “Βιστωνίδα: Αυτός ο γνωστός-άγνωστος… παράδεισος” και με τη βοήθεια του υλικού της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας φτιάξαμε τις δικές μας νανόχηνες, που θα χρησιμοποιηθούν στο μικρό θεατρικό που θα οργανώσουμε με τη λήξη της δράσης!

Η μικρογραφία της Βιστωνίδας…

Στο πλαίσιο της μελέτης της ενότητας “Γνωρίζουμε το περιβάλλον της Θράκης” από το βιβλίο της Δ’ τάξης “Χιονοϊστορίες” αλλά και της υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος “Βιστωνίδα: Αυτός ο γνωστός – άγνωστος… παράδεισος” κατασκευάσαμε σήμερα μια μικρογραφία της Βιστωνίδας σε τρισδιάστατη μορφή, με πρώτη ύλη πλαστελίνη, χαρτόνι οντουλέ και κάνσον καθώς κι ένα γαλάζιο αφρώδες χαρτόνι σαν βάση.

Οι δράσεις μας για το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα συνεχιστούν με κατασκευή κολλάζ, σχετικού με την ορνιθοπανίδα της συγκεκριμένης περιοχής.

Ήδη έχει δημιουργηθεί ένα επιτραπέζιο παιχνίδι γνώσεων (“βρες ποιο πτηνό της Βιστωνίδας είμαι”), η καταγραφή της ορνιθοπανίδας της Βιστωνίδας, ο “οδηγός του καλού επισκέπτη” της λίμνης, καταγραφή των κινδύνων που απειλούν τα μεταναστευτικά πουλιά και η μελέτη ενός επίκαιρου άρθρου-ρεπορτάζ της κυρίας Μαρίας Νικολάου από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ, που αφορά την απώλεια πολλών πτηνών της Βιστωνίδας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έπληξαν την περιοχή μας.

Επιτραπέζιο παιχνίδι: “Βρες ποιο πτηνό της Βιστωνίδας είμαι”…

Στο πλαίσιο της υλοποίησης του περιβαλλοντικού προγράμματος “Βιστωνίδα: Αυτός ο γνωστός-άγνωστος… παράδεισος” σήμερα Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου φτιάξαμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με 50 καρτέλες δύο όψεων, που αφορούν σπάνια πτηνά που ζουν ή περνούν από τη Βιστωνίδα κατά τη διάρκεια της μετανάστευσής τους.

Η μία πλευρά της καρτέλας περιέχει μια σύντομη πληροφορία για το πτηνό και η άλλη το όνομά του. Το παιχνίδι παίζεται από 2 παίκτες ή 2 ομάδες και νικητής είναι αυτός που θα βρει τις περισσότερες σωστές απαντήσεις για το ποιο πτηνό περιγράφεται στη μία όψη της καρτέλας.

Οι 50 καρτέλες τοποθετήθηκαν σε παλιό κουτί μαρκαδόρων, καθώς δεν ξεχνάμε ότι κάθε υλικό είναι πολύτιμο και μπορεί να ανακυκλωθεί και να γίνει χρήσιμο.

 

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2017!

Στα πλαίσια της Ημέρας Ασφαλούς Διαδικτύου 2017 και με ταυτόχρονη επανάληψη της ενότητας “Τεχνολογία και Επικοινωνία” από το βιβλίο “Ταξίδια… με λόγια” της ΣΤ’ τάξης, οι μαθητές-τριες του Β’ Τμήματος (Τάξεις Β’, Ε’, ΣΤ’) δημιούργησαν μια θεματική αφίσα υπενθυμίζοντάς μας τι πρέπει να προσέχουμε για την ασφάλειά μας στο διαδίκτυο.

Βιστωνίδα: Αυτός ο γνωστός-άγνωστος… παράδεισος (Μέρος 1ο)

Οι πρώτες μας δράσεις για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα “Βιστωνίδα: Αυτός ο γνωστός-άγνωστος… παράδεισος” ξεκίνησαν. Πάντα με συντροφιά μας τον Τόμας και τον Φινν, τη νανόχηνα και την ασπρομέτωπη χήνα, που χάρη στο πλούσιο υλικό της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας θα τους έχουμε στην “παρέα” μας όλη τη σχολική χρονιά.

Ως τώρα κάναμε μια καταμέτρηση πτηνών που έχουν παρατηρηθεί στη Βιστωνίδα, μιλήσαμε για τους κινδύνους που απειλούν τα μεταναστευτικά πουλιά, γράψαμε τον δεκάλογο του καλού-υπεύθυνου επισκέπτη που θα παρατηρεί έναν υγρότοπο με τη δέουσα “συμπεριφορά”, ενώ μελετήσαμε ένα επίκαιρο άρθρο-ρεπορτάζ της κυρίας Μαρίας Νικολάου από την ιστοσελίδα της ΕΡΤ που αφορά την απώλεια πολλών πτηνών της Βιστωνίδας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έπληξαν την περιοχή μας.