Πώς ήταν οι εμπορικοί δρόμοι…

Οι μαθητές της σχολικής μας μονάδας εμπνεύστηκαν από το βιβλίο της ιστορίας “Οι εμπορικοί δρόμοι” και ζωφράφισαν πώς φαντάζονται ότι ήταν οι εμπορικοί δρόμοι, των μπαχαρικών (Ινδιών) και του μεταξιού, που μελετήσαμε στο μάθημα της ιστορίας! Τα καραβάνια, οι καμήλες, τα καράβια του Χριστόφορου Κολόμβου, οι περιπέτειες του Μάρκο Πόλο, τα ταξίδια ανταλλαγής εμπορευμάτων… είναι θέματα που συζητήθηκαν ευρέως και μετέφεραν τα παιδιά πολλές εκατοντάδες χρόνια πριν!

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού!

Η 20ή Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού. Μπορεί σήμερα να είναι γνωστό ότι κάθε άτομο κάτω των 18 ετών είναι παιδί και έχει ξεχωριστά δικαιώματα σε φροντίδα και προστασία, παλαιότερα, όμως, πριν από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού που υιοθετήθηκε στις 20 Νοεμβρίου του 1989 από τη Γενική Συνέλευση Ηνωμένων Εθνών, αυτό δεν ήταν αυτονόητο.
Η Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού είναι ο πρώτος παγκόσμιος νομικά δεσμευτικός κώδικας για τα δικαιώματα που όλα τα παιδιά πρέπει να απολαμβάνουν. Αποτελείται από 54 άρθρα που μπορούν να ομαδοποιηθούν σε 4 κατηγορίες:
Τα Δικαιώματα Επιβίωσης
Καλύπτουν το δικαίωμα του παιδιού για ζωή και τις ανάγκες που είναι πιο βασικές για την ύπαρξή του.
Τα Δικαιώματα Προστασίας
Απαιτούν τα παιδιά να προφυλάσσονται από κάθε είδους κακοποίηση, αμέλεια και εκμετάλλευση.
Τα Δικαιώματα Ανάπτυξης-Εξέλιξης
Περιλαμβάνουν όλα όσα τα παιδιά χρειάζονται για να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις δυνατότητές τους.
Τα Δικαιώματα Συμμετοχής
Επιτρέπουν στα παιδιά να παίζουν ενεργό ρόλο στις κοινωνίες και τα έθνη τους.
Η Σύμβαση ξεκίνησε με πρωτοβουλία της πολωνικής κυβέρνησης και της UNICEF, υιοθετήθηκε ομόφωνα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1989 και τέθηκε σε ισχύ το 1990. Μέχρι σήμερα έχει επικυρωθεί σχεδόν από όλες τις χώρες του κόσμου.

Η παραπάνω αφίσα υλοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 20 Νοεμβρίου από τους/τις μαθητές/τριες της Ε’-ΣΤ’ τάξης.

Η σημερινή επίσκεψη και η ένταξή μας σε δίκτυο φιλαναγνωσίας!

Την σχολική μας μονάδα επισκέφθηκε σήμερα Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2017, η Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης, κυρία Άννα Αφεντουλίδου, η οποία μίλησε στα παιδιά για την αξία και τα οφέλη της φιλαναγνωσίας.

Η σχολική μας μονάδα προτίθεται να συμμετέχει στο Δίκτυο Φιλαναγνωσίας: “Ένα περιπλανώμενο γράμμα, μια βινιέτα, Παπαθεοδούλου και Ροντάρι ανοίγουνε βεντέτα”, το οποίο βασικό σκοπό έχει την προσέγγιση παιδικών βιβλίων, μέσα από μια γκάμα δημιουργικών-διαθεματικών δραστηριοτήτων, ενταγμένων μέσα σε ένα κοινό πλαίσιο μυθοπλασίας, με πρώτιστο στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας.