Αρχείο κατηγορίας ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων του Παιδιού, η Ε’-ΣΤ’ τάξη συμμετέχει σε καλλιτεχνικό διαγωνισμό της Περιφερειακής Δ/νσης Π.Ε. και Δ.Ε. Α.Μ.Θ. με τίτλο «Το καλύτερο δέντρο των δικαιωμάτων» με έργο που υλοποίησαν οι μαθητές-τριες του παραπάνω τμήματος.

“Μια βόλτα στη σκουπιδοχώρα” με το Κ.Π.Ε. Βιστωνίδας!

Ευχαριστούμε πολύ το Κ.Π.Ε. Βιστωνίδας και το μέλος της Παιδαγωγικής Ομάδας του, την κυρία Σμαράγδα Καρασιμοπούλου για την υλοποίηση εντός της σχολικής μας μονάδας του εξαιρετικά διδακτικού προγράμματος «Μια βόλτα στη σκουπιδοχώρα…»

Μέσα από κατάλληλες δραστηριότητες τα παιδιά αντιλαμβάνονται το σύνθετο πρόβλημα της υπερσυσσώρευσης απορριμμάτων και ενισχύεται η αλλαγή συνηθειών και στάσεων στην καθημερινότητά τους.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε την Τρίτη 19/11/2024, ήταν διάρκειας τριών διδακτικών ωρών και εκτός από την διδακτική παρουσίαση, περιείχε δραματοποίηση του παραμυθιού “Tα δύο παιδιά και τα τρία δέντρα”  και περιβαλλοντικό παιχνίδι με κάρτες ανακύκλωσης τύπου “Βρες σε ποιον κάδο ταιριάζει”!

Επιμόρφωση με θέμα “Σεισμοί – Προετοιμασία – Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης”!

Ευχαριστούμε θερμά την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Ξάνθης) για την επιμόρφωση με θέμα “Σεισμοί – Προετοιμασία – Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης”  και το Νηπιαγωγείο Μαγικού για την άψογη φιλοξενία!

Η παραπάνω τρίωρη δράση υλοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2024 και συμμετείχαν σε αυτήν εκπαιδευτικοί από δημοτικά σχολεία και νηπιαγωγεία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης.

Ήταν η πρώτη φετινή και τρίτη συνολικά ενδοσχολική επιμόρφωση που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Ομάδα Διάσωσης (Παράρτημα Ξάνθης) στη συγκεκριμένη ομάδα νηπιαγωγείων και μειονοτικών δημοτικών σχολείων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Γεώργιος Καργιώτης.

Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Πραγματοποιήθηκε στη σχολική μας μονάδα την Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2024  ο εορτασμός της 11ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, με το σύνθημα «Αθλούμαστε Μαζί. Δίνουμε ποιότητα στη Ζωή».

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες καθ’ όλη τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, με στόχο να αναδειχθούν τα πολλαπλά οφέλη της φυσικής δραστηριότητας, της σωματικής άσκησης και του αθλητισμού για την υγεία και την ποιότητα ζωής.

«Μαθαίνω να συνεργάζομαι – Δουλεύω σαν ομάδα»

Στο πλαίσιο της διαχρονικής συνεργασίας της σχολικής μας μονάδας με το Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχικής υγείας Ξάνθης “Έκφραση” πραγματοποιήθηκε σήμερα βραχείας παρέμβασης δράση με τίτλο «Μαθαίνω να συνεργάζομαι – Δουλεύω σαν ομάδα».

Το Κέντρο “Έκφραση” εκπροσώπησε ο ψυχολόγος κ. Ιρφάν Μαμούτ ο οποίος μίλησε στα παιδιά για την αξία της ομάδας, της φιλίας, της παρέας και της συνεργασίας μέσα από την ιστορία “τα μπαλόνια της φιλίας”, ενώ υλοποιήθηκαν ποικίλες δράσεις με επίκεντρο το “μαζί”, την αλληλοβοήθεια και την αλληλοϋποστήριξη.

Ευχαριστούμε πολύ την “Έκφραση” που για μια ακόμη φορά μας τίμησε με την παρουσία της και φυσικά τον κ. Ιρφάν Μαμούτ.

Ευχαριστούμε ΑΦΗΣ!

Οι Μεγάλοι-μικροί κυνηγοί είναι μια δράση ευαισθητοποίησης των μαθητών απέναντι στην ανακύκλωση μπαταριών.
Στόχο έχει τη συστηματική επιμόρφωση των παιδιών με διαδραστικό τρόπο, ώστε να τα καθοδηγήσει στην ευσυνείδητη συλλογή χρησιμοποιημένων μπαταριών στους κάδους ΑΦΗΣ.

Η σχολική μας μονάδα έπιασε τον βασικό στόχο της χρονιάς 2023-24 κι έτσι δεχθήκαμε με χαρά τα δώρα της ΑΦΗΣ – την οποία και ευχαριστούμε – που έφτασαν στη Μάνταινα.


Σκοπός του προγράμματος ήταν να κεντρίσουμε το ενδιαφέρον των μαθητών και να τους κινητοποιήσουμε, ώστε να κατανοήσουν την σημασία της χωριστής συλλογής και ανακύκλωσης μπαταριών, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την περιβαλλοντική συνείδηση της σχολικής κοινότητας και την ευαισθητοποίησή της στην ανακύκλωση. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης και ευαισθητοποίησης των μαθητών, και την αύξηση της ανακύκλωσης των φορητών μπαταριών, η ΑΦΗΣ συνεργάζεται με την NoWaste21 για την εκπαίδευση των μαθητών Δημοτικών Σχολείων στην Κυκλική Οικονομία και την επιβράβευσή τους για την ορθή διαχείριση των αποβλήτων. H σχολική μας μονάδα συμμετείχε για τρίτη συνεχή χρονιά σε δράση ανακύκλωσης, καθώς πρόπερσι υλοποίησε το πρόγραμμα σε συνεργασία με την ΑΦΗΣ και την “Οργάνωση Γη” και πέρσι σε συνεργασία με την ΑΦΗΣ και τη NoWaste21.

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2024 την Τετάρτη 5 Ιουνίου και η σχολική μας μονάδα επεξεργάστηκε από το Ανθολόγιο το απόσπασμα από το βιβλίο του Λέο Μπουσκάλια “Η πτώση του φύλλου που το έλεγαν Φρέντυ”.

Ένα διδακτικό κείμενο από το οποίο βγαίνουν χρήσιμα συμπεράσματα για την προστασία της βιοποικιλότητας και των χερσαίων οικοσυστημάτων.

Τα παιδιά στη συνέχεια αποτύπωσαν στον πίνακα μια εικόνα σχετική με το κείμενο που αναλύσαμε.

Περιβαλλοντική δράση στο Πάρκο Μελιβοίων!

Την Πέμπτη 30 Μαϊου 2024 η σχολική μας μονάδα συμμετείχε σε εκπαιδευτική εκδρομή στα Μελίβοια όπου πραγματοποιήθηκε περιβαλλοντική δράση με τίτλο “Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης” υπό την αιγίδα του Δήμου Μύκης, σε συνεργασία με την ΔΙΑΜΑΘ και την Ελληνική Εταιρεία Ανακύκλωσης.

Ήταν μια διδακτική εμπειρία για τα παιδιά μας, τα οποία ευαισθητοποιήθηκαν ακόμη περισσότερο σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και τους τρόπους που επιτυγχάνεται!

Συγχαρητήρια στους διοργανωτές!

Δράση για την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας!

Στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας “Η κοινωνία των μελισσών και το «χρυσάφι» της διατροφής μας” αλλά και της 20ης Μαΐου που έχει κηρυχθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, για να υπενθυμίζονται στην παγκόσμια κοινή γνώμη τα οφέλη της μελισσών και των λοιπών επικονιαστών στον άνθρωπο, το περιβάλλον και τον πολιτισμό, οι μαθητές-τριες της σχολικής μας μονάδας υλοποίησαν σχετική δράση με τη “βοήθεια” ενός εξαιρετικού βιβλίου της Λήδας Βαρβαρούση με τίτλο “Μια μέλισσα… με λύση”.

Υλοποιήθηκε μέσω ερωτηματολογίου μια ανατροφοδότηση για τη ζωή της μέλισσας, ενώ έγινε και δραματοποίηση των απολαυστικών διαλόγων του παραπάνω βιβλίου!

Μια επίσκεψη στην “κοινωνία” των μελισσών!

Στο πλαίσιο του προγράμματος αγωγής υγείας  “Η κοινωνία των μελισσών και το «χρυσάφι» της διατροφής μας” επισκεφθήκαμε σήμερα Τετάρτη 24/4 πλησίον του οικισμού της Μάνταινας τον κ. Τζεβήτ, έναν τοπικό μελισσοκόμο, ο οποίος μας εξήγησε τον τρόπο λειτουργίας κάθε κυψέλης και μας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για την “κοινωνία” των μελισσών. 

Οι μαθητές-τριες φόρεσαν τα ειδικά μελισσοκομικά καπέλα και είδαν από κοντά τις κυψέλες και τις μέλισσες στο καθημερινό τους έργο!

Ευχαριστούμε πολύ τον κύριο Τζεβήτ για τη φιλοξενία και τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες!